Krāsns mūrēšana

Tā kā apkures sezona nav tālu, nolēmām atjaunot sasprāgušo/saplaisājušo krāsni, lai vecvecākiem ziemā tā nebūtu jākurina 2 reizes dienā.

Esošās situācijas un risinājumu apzināšana

Ar krāsns mūrēšanas procesu un izmaksām man nebija nekādas pieredzes, tāpēc veicu internetā atrasto uzņēmumu un draugu ieteikto meistaru aptauju.

Secinājums – esošā krāsns gandrīz pilnībā jānojauc un jaunas uzbūvēšana no ķieģeļiem maksā ap 1000-1500 EUR (materiāli + darbs). Krāsni no podiņiem mūrēt būtu vēl dārgāk – podiņi vien maksā sākot no 5 EUR/gab, ķieģeļi salīdzinājumā – no 0,50 EUR/gab.  Podiņu priekšrocība ir ilgāka siltuma “turēšana”, bet precīzu “price/performance” attiecību nerēķināju, turklāt vizuāli ķieģeļu kamīnkrāsnis tīri labi patika.

Izvēlējos meistaru, kurš pēc atsauksmēm un emocionāli likās pieredzējušāks. Vienā no darba dienu vakariem aizbraucām apskatīties veco krāsni un vienojāmies, ka pēc mēneša sākam darbu. Mūrēšanai būšot nepieciešama aptuveni nedēļa.

Vecās krāsns nojaukšana

Kamēr gaidījām rindā pie meistara, vectēvs ar manu krustdēlu jauca nost esošo krāsni un tīrīja krāsns mūrīti (aizmuguri), ko varēja saglabāt. Par laimi mūrītis bija nokrāsots ar ūdens krāsu – ja būtu eļļas krāsa, nezinu, vai kādam pietiktu pacietības to tīrīt. Mūrīti tīrīja slapinot krāsu ar ūdeni un kasot nost ar špakteļlāpstiņu. Lai būtu pavisam smuki, vēl jānoslīpē ar smalku smilšpapīru.

Materiālu sagāde

Meistars pēc nedēļas bija gatavs sākt darbu un vajadzēja gādāt materiālus. Brīdis, kad šo faktu uzzināju, bija piektdiena plkst. 21:00 un sapratu, ka sestdiena (rītdiena) ir vienīgā brīvā diena tuvākās nedēļas laikā. Mērkaķa ātrumā tika sadabūts meistara paziņa ar busiņu un čalis, kas palīdzēšot iekraut un izkraut. Meistars pats teica, ka uz iepirkšanos nebrauks, jo ķieģeļi jau “griežoties gar acīm” (pēc telefonsarunas gan man bija aizdomas, ka viņš piektdienas vakarā ir sācis lietot dzērienus un tāpēc no rīta nekur negrib braukt).

Sestdienas rītā braucām uz “Depo”.

Materiālu saraksts krāsnij (apmēram, jo procesā vēl nedaudz tika piepirkts klāt):

  1. 200 tumši brūnie “Lode” ķieģeļi (krāsns ārpusei)
  2. 150 nesmuki oranžie “Weinberger” ķieģeļi (krāsns iekšām)
  3. 80 šamota/ugunsdrošie ķieģeli kurtuvei
  4. Smiltis 0-2 mm, 20 maisi (1 maiss – 25 kg)
  5. Cepļa māli, 5 maisi (maiss – 40 kg)
  6. Betona klons – 40 kg

Naudas izteiksmē – ap 280 EUR.

Kopā materiālu svars bija ap 2 tonnām (busiņš pie mājas pat nedaudz iestiga).  Meistars piekodināja, lai materiālus nesakrauj vienā kaudzē, bet pa visu istabu – citādi var ielūzt grīda. Tā arī izdarījām – centāmies materiālus krāmēt gar sienām un uz naglu vietām dēļos (jo tas nozīmē, ka apakšā ir baļķi, pie kā pienaglota grīda – tā sauktās lāgas).

IMG_0162.jpg
Ķieģeļi, māli un smiltis

Papildus krāsnij no materiāliem vajadzēja durtiņas, restes, pelnu lūkas un šīberi. Nolēmām krāsni būvēt ar 2 durtiņām – tā, lai var kurināt no abām pusēm/istabām. Šos aksesuārus es pirku nedēļas laikā, jo tiem, salīdzinājumā ar ķieģeļu vešanu, nevajadzēja busiņu un daudz brīva laika iekraušanai, aizvešanai un izkraušanai. Pēc meistara ieteikuma iepirkos precesdarbam.lv. Pats izpētīju, ka “Būvniecības ABC” ir pietiekami plaša šādu lietu izvēle (“Depo” un “K-Rautā” diezgan pašvaki).

Krāsns aksesuāru saraksts:

  1. 1 mazās stikla durtiņas
  2. 1 lielās stikla durtiņas
  3. 1 aizbīdnis/šīberis
  4. 1 reste
  5. 3 pelnu lūkas

Cerēju visu nopirkt precesdarbam.lv, bet lietuviešu ražotāji tieši tajā nedēļā bija atvaļinājumā, tāpēc nācās paskraidīt pa veikaliem.

Aksesuāri naudas izteiksmē – ap 400 EUR.

 

Darba process

Meistars ar savu dēlu pirmdienas dienā bija klāt un sāka darbus. Strādāja turbo ātrumā pa 9-11 stundām dienā. Darbu pabeidza 4 dienu laikā.

 

Vecajai krāsnij bija forši āķīši, kur uzkārt izžāvēt slapjās drēbes. Jaunajai arī tādus gribēju, taču nevienā veikalā neatradu. Par laimi meistaram āķīši bija no slepeniem krājumiem pa 3 EUR/gab.:

IMG_0388.jpg
Āķīši krāsnij (citi neder, jo šiem ir speciālas metāla “astes”, lai tie turētos mālos)

Pēc ārējā izskata vidēja izmēra krāns uzmūrēšanā tika izmantoti ap 400 ķieģeļu, ko nopirku, un vēl daļa veco ķieģeļu (kas bija lietojami). Veco ķieģeļu derīgumu var noteikt pieklauvējot tiem ar āmuru – “izdegušajiem” ir dobja/klusa skaņa, vēl derīgajiem – spalgāka/augstāka.
Kopumā šādas krāsns izveidei nepieciešami ap 500 ķieģeļi.

Katram meistaram esot savi buramvārdi krāsns pirmajai iekuršanai, šim ir:

Velniņ, velniņ, rādi sarkan’ dirsiņ’!

Pēc uzmūrēšanas krāsni 1-2 nedēļas katru dienu nedaudz jāiekur ar pāris saujām smalkas malkas, lai tā vienmērīgi izžūtu. Jau pēc pirmās 5 minūšu ilgās iekuršanas stikla durvis bija slapjas un mitrums nāca ārā pa visām malām. Tikko pabeigtas krāsns mūrjavā ir ap 30 spaiņiem ūdens. Tā kā – būs, kam žūt.

Pirmās dienas skurstenis “nevilka” un palīgā ņēmām ventilatoru, lai iekustinātu gaisa vilkmi pa skursteni un kurēšanos (laikam mitruma dēļ). Pēc 3-4 dienām vilkme iekuršanai bija normāla.

IMG_0379.jpg
“Aizsvīdis” krāsns durtiņu stikls

Durtiņas netika iemūrētas tieši viena otrai pretim, bet viena – augstā, otra – zemāk, lai ar pagalēm neizdauzītu stiklu.

Krāsns pabeigšana, protams, bija jānosvin ar pēc meistara receptes grilētiem vistu šķiņķīšiem un vectēva darināto šņabi.

Lai krāns izskatītos seksīgāk, pēc izžūšanas tā esot jānolako ar “эффект мокрого камня” (šķīdums, ko varot nopirkt “Būvniecības ABC”). Pagaidām to darīts nav vērts, jo remontējot istabu krāsns var vēl nosmērēties.

uguns-muritis

uguns-krasns


Ja vēlies pirmais uzzināt par jaunumiem blogā un redzēt bildes, kas te nav – seko manai Facebook lapai.

24 domas par “Krāsns mūrēšana

    • Gatavās kurtuves nepētīju – šajā jautājumā uzticējos krāsns mūrniekam.
      Kurtuvi ar ūdens apsildi, iespējams, likšu virtuves plītī, jo tur būtu ērtāk to izvietot, vairāk vietas ūdens caurulēm u.tml.
      Paziņa lauku mājā ir paņēmis čuguna plītiņu ar ūdens apsildi un ar to darbina silto grīdu daļā mājas – šķiet ļoti OK.

      Patīk

  1. Labi paveikts darbs, interesanti kā krāsns sevi pierādījusi darbībā, kā tur siltumu? Atsūtiet lūdzu meistara kontaktus! Paldies jau iepriekš,

    Patīk

  2. Sveiks! Vai vari lūdzu pateikt- tad kad sāka jaukt nost krāsni ar ko viņi sāka kā viņi nojauca,jo mums arī jājac nost krāsns bet nav ne jausmas kur sākt jaukt.

    Patīk

    • Krāsns pati ir nedaudz silta arī otrā dienā pēc kurināšanas.
      Lai uzturētu telpā komfortablu siltumu, šoziem pie -15 °C, dienas pirmajā pusē vajadzēja krāsni ar malku piebāzt kādas 5 reizes.
      Taču kompumā šis arī ļoti atkarīgs no nenosiltinātās mājas.

      Patīk

Komentēt

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.